BARCELONA – LA MILLOR BOTIGA DEL MÓN. El cas Botticelli.

En els últims anys hem pogut presenciar com la política municipal del consistori, i en especial, la relacionada amb l’espai públic, donava un gir de 180 graus. S’ha passat de fer ciutat per als usuaris d’aquesta a fer ciutat per al capital privat, les grans corporacions empresarials i, per descomptat per al turisme.

Hem vist com s’enderrocava l’anell de la Plaça de les Glòries, enlloc de buscar-li una alternativa creativa, per tal d’aconseguir la imatge de Barcelona que ens volen vendre, una ciutat molt més propera a Dubai que a la Mediterrània.

La Plaça de Toros “La Monumental” es ven a l’Emir de Qatar per a construir-hi una mesquita.

I així una llarga llista d’actuacions municipals que volen fer espai públic venent la ciutat a trossos a les grans empreses, que a sobre, fan negoci amb els diners de tots.

I mentrestant, les obres importants, que servirien per dotar a la ciutat d’una major connexió i transversalitat en els seus estrats socials (Les línies 9 i 10 del Metro) resten aturades per “falta de capital”. No podem permetre que els ciutadans de l’Hospitalet i Santa Coloma puguin agafar el metro i anar fins a Sarrià o Pedralbes!

I ara, trobem un altre cas similar ben a prop. Es vol fer una reconversió de l’espai públic a través de millorar la continuïtat de la plaça Botticelli amb l’Avinguda de l’Estatut. Aquesta reconversió duta a terme amb diner públic, beneficiarà, ni més ni menys, que a una gran empresa com és Mercadona, la qual aconseguirà que l’aparcament per al supermercat que vol obrir li surti gratuït, gràcies a l’aportació dels ciutadans.

Cal afegir que la mateixa empresa, ha exigit per a obrir el supermercat, com es menciona al document del projecte presentat per l’ajuntament, que s’amplii la superfície comercial dels baixos del projecte d’habitatge de Protecció Oficial, de 800 m2 fins a uns 2200 m2. Això, com diu l’informe, comporta restar superfície d’aparcament a l’edifici que es vol ressituar al centre de la Plaça de Botticelli. Així, un projecte public d’Habitatge, es veu modificat per les exigències del capital privat, especulant així amb l’habitatge públic i, a més a més, beneficiant-se l’empresa de que el consistori s’encarregarà de fer front al cost d’aquest augment de places que s’ha d’executar a causa de les exigències de la cadena per augmentar els metres quadrats del seu local comercial.

En resum, es cedeix a les exigències del capital privat que vol fer negoci amb un projecte públic d’habitatge i, a més, els efectes secundaris d’aquestes exigències, que són un augment de places d’aparcament a causa de la normativa, seran sufragats per l’erari públic, en comptes de per l’empresa.

 

 David Mesa i Roger Vicens, dos veïns del Parc de la Vall d’Hebron

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s